OŘÍŠKOVÉ „MLÉKO“ – univerzální návod

V tomto článku bych vám mileráda ukázala jednoduchý návod na výrobu domácího oříškového nápoje („mléka“).

Kupovaná rostlinná mléka jsou:

  1. drahá
  2. obsahují malé procento ořechů
  3. ve většině případů obsahují cukr, zahušťovadla a další věci

Všechny tyto důvody mě vedly k experimentování s výrobou domácích nápojů.

Univerzální návod:

Vše potřebné na výrobu domácího rostlinného nápoje „mléka“:

  • 200g ořechů vcelku, v případě kokosu je lepší strouhaný
  • 500ml vody (já používám filtrovanou přes filtrační konvici)
  • nádobu ve které budou ořechy namočené 24h
  • tyčový mixér/klasický mixér/mixér na smoothie
  • plátýnko – ve zdravých výživách jsou dostupné látky určené na výrobu rostlinného nápoje. Já používám bavlněnou, pevnou látku ze starého prostěradla a taky to jde 🙂

Postup: 

  • 200g ořechů namočíte do studené vody, tak aby byly důkladně ponořené. Strouhaný kokos promíchejte, tak aby voda kompletně obklopila kokos.
  • tuto směs necháme 24h namočenou v lednici
  • ořechy s vodou vložíme do mixéru a přidáme ještě 500ml vody
  • poté směs rozmixujeme na kaši
  • rozmixované ořechy s vodou přecedíme přes plátýnko, opravdu hodně vymačkáváme vodu z ořechu, aby se dostal tuk z ořechů
  • výsledný nápoj přelijeme do nachystané, čísté sklenice

Rostlinné mléko uchováváme v lednici, před použitím vždy láhev protřepeme.

Z vlastní zkušenosti mi ořechová mléka vydrží v lednici 5 dní, kokosové vydrží trochu déle.

A ještě jedna rada nakonec: zkažený rostlinný nápoj poznáte tak, že je stejně jako kravské mléko, v chuti nakyslý.

TIP: nevyhazujte ořechovou drť z výroby rostlinného nápoje. Pěkně se dá použít na výrobu zdravých dobrot/koláčů/lívanečků

Nenechte si nic uniknout, přihlašte se do emailového klubu RADOSTI DO E-MAILU .

Každé úterý vám pošlu nové inspirace, nápady, …

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *