MAKOVÉ LÍVANEČKY – přirozeně bez lepku

Mák miluji, ale nesmí se to s ním moc přehánět. Určitě zkuste pátrat po domácím českém máku. Když budete kupovat v obchodě spíš berte ten ze zdravé výživy a to nemletý. Mletý má větší tendence se rychleji kazit (žluknout).

Tento recept je super rychlý a jednoduchý. Nepotřebujete speciální mlýnek na mák, stačí mixér s nožním chopperem nebo mixér na smoothie.

Množství máku je čistě na vás. Vzhledem k tomu, že mák miluji, moje makové lívanečky jsou opravdu hodně makové (temně tmavé). Někdo si dá více banánu, opravdu je to na každém co mu chutná.  Proto v tomto receptu neudávám přesné množství 🙂 Cukr není potřeba, vše osladí banán.

Na lívanečky je potřeba:

  • nemletý/mletý mák
  • zralý banán – čím víc hnědý tím lepší
  • vejce – volný chov, bio

Postup:

  • do mixéru vložím celý mák a rozmixuji
  • poté přidám banán a zase rozmixuji
  • v tuto chvíly se mi vytvořila směs máku a banánu a teď přichází na řadu vajíčko, které celou směs spojí
  • doporučuji jedno až dvě vajíčka, čím více vajec přidám tím víc to bude připomínat sladkou omeletu
  • do banánovo-makové směsy tedy zašleháme vejce
  • poté si rozehřejeme pánvičku (lívanečník), na smažení používám ghí (přepuštěné máslo)
  • lžící vkládáme směs na pánev, jedna lžíce = jeden lívaneček

Hotové lívanečky ujídám už při smažení, nejlepší jsou s ovocem, crème fraîche (nebo mascarpone, zakysaná smetana).

Můžete si je dát na snídani, svačinku, kdykoliv během celého dne.

TIP NA ZÁVĚR:

Kdyby se první lívanečky drobily, nešly otočit na pánvičce, je to znamení přidat další vejce.

Nenechte si nic uniknout, přihlašte se do emailového klubu RADOSTI DO E-MAILU .

Každé úterý vám pošlu nové inspirace, nápady,..

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *