DÝŇOVÉ/BATÁTOVÉ PLACIČKY – přirozeně bez lepku

Pro mě bezkonkurenčně užasná náhrada klasické české přílohy (knedlík, …). Vše navíc bezlepkově s minimem surovin, náročnosti na čas a kuchařskou dovednost.

Batáty/dyně se musí upéct v troubě, tak z nich dostaneme přebytečnou vodu. Nikdy prosím nevařte ve vodě, hotová kaše by byla hodně tekutá a hlavně bychom všechny vitamíny vyvařily ve vodě.

Na placičky budete potřebovat:

  • bátat/dýni hokaido
  • vejce – nejlépe bio, volný chov
  • trochu soli a pepře
  • olivový olej

Postup:

  • rozehřejeme si troubu (180 stupňů – horkovzduch, 200 stupňů elektrická)
  • v případě použití batátu: oloupeme a nakrajíme na menší kostky
  • u dýně: nejdříve rozkrojíme dyni napůl, vydlabeme semínka, nakrajíme na menší kousky
  • batáty/dýně rozprostřeme na plech, mírně osolíme, opepříme a zakapeme olivovým olejem
  • dáme péct na cca 30.min, zaleží na výkonnosti vaší trouby
  • po upečení necháme trochu vychladnout

  • upečené batáty/dyně rozmixujeme na kaši
  • přídáme vajíčko a vytvoříme pevnější směs
  • poté si rozehřejeme pánvičku (lívanečník), na smažení používám ghí (přepuštěné máslo)
  • lžící vkládáme směs na pánev, jedna lžíce = jedna placička

TIP NA ZÁVĚR:

Dýňová semínka nemusíte vyhazovat, můžete si je nasušit na jídlo, jako osivo, nebo podzimní dekorační přírodnina.

Nenechte si nic uniknout, přihlašte se do emailového klubu RADOSTI DO E-MAILU .

Každé úterý vám pošlu nové inspirace, nápady, …

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *