DOMÁCÍ GRANOLA

Receptů na domácí müsli či granolu je na internetu spoustu. Já jsem hledala nějaký univerzální recept, který můžu použít kdykoliv= ze zásob co se mám doma.

Můj výmysl měl veliký úspěch doma i ve školce, tak jsme ho vyrobila jako další dárek v rámci naší svatební výslužky. Protože já moc nejím lepek, udělala jsem ho bez lepku 🙂

Množství hotové granoly je na vás, ja si vždy udělám tak 0,5kg – 1kg do zásoby. Dodržují poměr 1:1 (vločky:ostatní suroviny).

Na domácí granolu tedy budete potřebovat:

500g mix vloček (používám pohankové, jahlové, někdy i rýžové, ale je to plně na Vás)

250g sušeného ovoce, nejlépe nesířeného, nebo lyofilizovaného ovoce (já mám ráda višně, meruňky, třešně,…)

250g ořechů (výběr nechám na vás, ale nejvíce se mi osvědčily vlašské ořechy, neloupané mandle, nemletý mák, lískové ořechy)

100 – 150g tuku – kokosový olej, nebo můžete použít i kvalitní farmářské máslo

med, datlový sirup, koření (mletá skořice, vanilka), chia semínka…vše podle vaší chuti a co máte zrovna doma 🙂

Postup:

  1. Nakrájím si ovoce na menší kousky. U sušeného ovoce doporučuji přidat až po vyndání z trouby. Když ho přidáte již teď a pak zapečete, ovoce bude hodně tuhé. Proto doporučuji přidat až úplně nakonec.
  2. Rozehřeji si troubu na 180 stupňů.
  3. Nasekám si ořechy na měnší kousky.
  4. V míse smíchám vločky, ořechy, koření.
  5. V hrnci si rozpustím máslo (kokosový olej můžu rozpustit ve vodní lázni), přidám med
  6. Vše důkladně promícháme.
  7. Na plech vyložený pečícím papírem nasypu směs a rovnoměrně rozprostřu.
  8. Dám zapéct na 15.minut.
  9. Jakmile granola vychladne uložím do vzduchotěsných nádob.

Tento recept je tak jednoduchý, že ho celý můžou připravit Vaše děti a při čekání si můžete společně udělat oříškové mléko 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *